Szekszárd-Cranio

Kranioszakrális terápia

A Kranioszakrális terápia

A kranioszakrális terápia gyökerei az 1900-as évekre vezethetőek vissza, amikor Dr. William Sutherland kutatásai során felfedezte, hogy a testünkben lévő agyi-gerincvelői folyadéknak, a csontoknak, a szöveteknek és a sejteknek ritmikus mozgása van. (Ez legkönnyebben a babák kutacsánál észrevehető.) Ez a mozgás a kranioszakrális ritmusunk és az egész testünkön érzékelhető. Sutherland ezt az 'élet lélegzetének' nevezte el. Sutherland kutatásait és felfedezéseit folytatta és fejlesztette tovább Dr. John Upledger az 1970-es években. Illetve Rollin Becker és James Jealous is hasonló elveket képviselnek.

A kranioszakrális (craniosacralis) elnevezés a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal. A rendszer az agyat, a gerincvelőt, az őket körülvevő és védő kötőszöveti hártyákat foglalja magába, ezen a rendszeren belül képződik és kering az agyi-gerincvelői folyadék (liquor).

A kranioszakrális ritmust, illetve az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlását akadályozhatják a mindennapokban szerzett ütések, sérülések, balesetek által okozott energetikai blokkok. Ugyanakkor a minket érő sokk, érzelmi és lelki problémák, valamint a stressz is kihatással vannak rá. Az így kialakult blokkok különböző rendellenességekhez vezetnek. A terapeuta tulajdonképpen nagyon gyengéd fogásokkal képes a kranioszakralis ritmust érzékelni és megállapítani az erősségét. Ahol gyengén vagy nem érzékeli a ritmust, ott általában energetikai blokk van és ezt segíti kioldani. Így segíti visszaállítani a test vitalitását és járul hozzá az öngyógyító folyamatok megindulásához.

Alkalmazási területe széleskörű, többek között segíthet a következő esetekben:

fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak; krónikus nyak- és hátfájdalom; krónikus hörghurut, arcüreggyulladás; tinnitus és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek; lázas állapotok, fertőzések; krónikus fáradtság, kimerültség, stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió; hormonális problémák; szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés; motoros koordináció zavara; ortopédiai problémák, alzheimer kór, gerincbetegségek; fogászati és állkapocs-ízületi problémák; baleseti agyi és gerincvelői sérülések; műtét utáni működési zavarok; emésztési zavarok; allergiák; menstruációs problémák; várandósság alatti és azt követő problémák; szülési trauma; csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, kancsalság; gyermekkori zavarok, figyelemzavar, hiperaktivitás, viselkedésproblémák, dyslexia, dyscalculia, autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP).

Mi történik a kezelés során:

Az első kezelést egy részletes megbeszélés előzi meg - anamnézis felvétel; aztán a kliens teljes öltözetben felfekszik a kezelőágyra, nyugodt relaxált környezetben. A kezelés finom fogásokat foglal magába, ami történhet a fejen, gerinc mentén, farok csont tájékán, vagy a test bármely részén a beteg igényeinek megfelelően. A kezeltek általában teljesen relaxált állapotba kerülnek, miközben apró mozdulatokat, oldást, meleget vagy hideget éreznek.